Semnele unui dezastru iminent pentru salonul tău.
Înainte ca o furtună să înceapă, cumva știi că este pe drum. Se face foarte liniște, cerul devine gri și vântul se pornește. Când salonul tău este pe cale să treacă printr-o perioadă grea, simți o liniște similară și ești înconjurată de semne ale dezastrului iminent. Este ultima ta șansă pentru a face o schimbare așa că ai face bine să te trezești și să înveți să recunoști aceste semne înainte să fie prea târziu.
Înainte să începem să discutăm despre aceste semne, trebuie să stabilim un lucru – statisticile salonului sunt absolut cruciale, deoarece unele simptome sunt foarte greu de observat fără o privire de ansamblu asupra numerelor din afacere. Dacă folosești Versum nu ai de ce să te îngrijorezi, pentru că ai acces în timp real la rapoarte detaliate pentru finanțe, programări, cele mai populare servicii, reprogramări și eficacitatea angajaților. Dacă nu, măcar colectează statisticile într-un tabel Excel… sau poți să folosești Versum gratuit.
O rată de retenție a clienților scăzută.
Clienții loiali sunt literalmente o mină de aur, pentru că ei sunt cei care îți aduc o sursă stabilă de venit, sunt mult mai predispuși să achiziționeze tratamente scumpe și recomandă serviciile tale prietenilor. Nu fiecare client va deveni recurent – și în majoritatea timpului, asta nu este vina ta, oamenii caută lucruri noi iar unii preferă să își schimbe stilistul/frizerul/tehnicianul din când în când – cu toate acestea, dacă observi că începi să-ți pierzi din clienții fideli fără a mai fideliza alții, este posibil ca ceva să fie în neregulă.
Ce se întâmplă? Dacă îți este greu să fidelizezi clienții, începe cu verificarea serviciilor și a calității în executare. Unii angajați poate au nevoie de mai multă experiență și un curs ar fi bine venit. Apoi, ai grijă ca serviciul cu clienții să fie la un standard ridicat – oamenii tind să se întoarcă în locurile unde nu primesc doar un serviciu excelent, dar și o experiență de neuitat.
Dacă te chinui să fidelizezi dar și să aduci clienți noi, atunci cu siguranță, ceva merge teribil. În acest caz trebuie să te uiți foarte atent asupra fiecărui aspect al afacerii tale. Vezi ce spun recenziile – clienții îți pot da o idee asupra motivului pentru care salonul are de suferit.
O scădere a numărului de clienți în general.
Cu toții știm că în această industrie există perioade foarte bune și perioade mai puțin bune în funcție de sezon. De exemplu, ai mulți clienți la sfârșitul unui an dar perioada de început de an este mai înceată. Dacă ții evidența constant poți avea o idee foarte bună asupra traficului de clienți. O scădere graduală (dar evidentă) poate fi cauzată de calitatea serviciilor. O scădere bruscă poate fi semnalul a ceva mult mai rău. Ar fi bine să verifici dacă un competitor sau mai mulți au început să joace murdar. Cum poți face asta? Ai grijă la recenziile pe care le primești. O tactică folosită des este acordarea de recenzii negative false.
O creștere a numărului de oameni care nu vin la programări.
Un număr suspicios de mare al oamenilor care își fac programare online și nu vin, poate fi un semn că cineva face glume proaste sau poate competitorii au decis să recurgă la un comportament copilăresc. Dar dacă sunt clienți reali care brusc își schimbă părerea și nu simt nevoia să te anunțe că nu ajung ar trebui să verifici dacă afacerea ta este vorbită de rău. Dacă cineva încearcă să îți creeze o reputație proastă, plecarea clienților fără să te anunțe poate fi explicată. Pentru a evita o conversație stânjenitoare, pur și simplu nu fac nimic.
Economii puține sau inexistente.
Când administrezi o afacere trebuie să știi două lucruri: primul este că neprevăzutul apare și doi, trebuie să înveți să prezici neprevăzutul. Greu, știu! Așadar, multe afaceri operează într-o manieră care le oferă rezerve de capital, chiar dacă o perioadă nu a fost bună. Dacă vezi că după câteva luni rămâi cu foarte puțini bani spre deloc, e posibil să existe o problemă (asta după ce toate cheltuielile necesare au fost plătite). Problema poate fi datorată de lipsa unui plan de afaceri, prețurile sunt prea mici sau cheltui prea mult. Verifică rapoartele financiare din Versum și analizează cheltuielile.
Stocul mult prea încărcat.
Nu ai nevoie de o verificare a inventarului pentru a observa că anumite produse au devenit colectoare de praf sau chiar au expirat. Până acum aceste produse ți-au adus doar pierderi financiare și dureri de cap. Dacă ai multe produse pe care nu le folosești, poate fi simptomul al mai multor lucruri. În primul rând, poate ai greutăți în a face achiziții calculate – poate te entuziasmezi foarte tare asupra unei linii noi de la brandul tău preferat. În al doilea rând, dacă nu cumpăratul în exces te-a adus în această situație poate că este o problemă de vânzări. Ceea ce este păcat, deoarece vânzarea de produse este o parte importantă în afacerea ta.
Probleme cu recrutarea
Să găsești oameni buni este greu. Dacă ai început să cauți un membru nou pentru echipa ta de foarte mult timp și nimeni nu se arată interesat, ar fi bine să verifici încă o dată dacă nu ești victima vorbitului de rău, atât online cât și în realitate.