Plan de marketing pentru saloane – pas cu pas
Pentru mulți proprietari de salon, activitățile de marketing reprezintă o prioritate, în special în perioade mai puțin aglomerate.
Cu toate acestea, foarte puțini dintre ei au și un plan de marketing bine pus la punct.
Un plan bine pregătit poate spori semnificativ rentabilitatea salonului tău, de aceea este foarte important ca cel puțin conceptul de bază al strategiei de marketing să fie notat și urmărit în orice activitate de promovare
Pentru a te ajuta să începi, am pregătit un ghid simplu, adaptat nevoilor tale reale în termeni de promovare.
Cum să alcătuiești un plan de marketing care să te ajute cu adevărat să prosperi? Simplu, urmează acești cinci pași: analiză, stabilire obiective, pregătire, implementare și măsurare rezultate.
Analiză
Aici identifici și analizezi cele trei dimensiuni care îți afectează afacerea – situația salonului tău, publicul țintă și competiția ta.
Pentru a analiza situația salonului, pune-ți următoarele întrebări:
- Ce servicii și produse oferi?
- Care este misiunea și viziunea ta?
- Care sunt punctele forțe și punctele slabe ale salonului tău? Poți să identifici oportunități și potențiale amenințări? Ce poți să faci în privința acestora sau cum te ajută?
- Care sunt cele mai profitabile servicii?
- Ți-ai îndeplinit obiectivele financiare anul trecut?
Publicul țintă:
- Cum “arată” clientul tău ideal? Descrie-l în detaliu – de la preferințe până la hobby-uri.
- Cine sunt clienții tăi actuali? Care sunt nevoile și temerile lor?
- Ce procent de retenție ai – mai exact cât de mulți clienți revin la salon după vizita inițială?
- Ai înregistrat profituri mai mari de la clienții noi sau de la cei care revin?
- Ce îi face să revină pe cei din urmă, sau ce le place în mod special la salon? Ce nu le place?
Competiția ta:
- Cine sunt ei? Care este branding-ul lor?
- Cum se prezintă în mediile sociale?
- Care le sunt prețurile și politica de vânzare?
Stabilire obiective
În această secțiune stabilești obiectivele pentru un an întreg.
Gândește-te la ce te interesează cel mai mult – profit financiar brut, aducerea de noi clienți, creșterea ratei de loialitate, solidificarea mărcii sau altceva?
Amintește-ți că stabilirea unui obiectiv specific nu înseamnă ignorarea celorlalte aspecte, ci pur și simplu un sistem de prioritizare care să te ajute să iei decizii pe tot parcursul anului.
Gândește-te:
- Te confrunți cu probleme în obținerea de noi clienți?
- Observi un declin în numărul de clienți care se întorc la salon?
- Ai clienți care lasă recenzii?
- Ești mulțumit de eficiența canalelor tale de promovare? Reflectă acestea valorile salonului?
Pregătire
Majoritatea strategiilor de marketing pentru saloanele de înfrumusețare, sunt defapt doar o descriere detaliată a modului în care se promovează acestea. Scopul aici este de a realiza un mesaj consistent de marketing în platformele alese, cum ar fi publicitatea locală, mass-media și diferite canale de social media.
Este de preferat să pregătești un singur calendar de activități de marketing pentru întregul salon. De exemplu, dacă obiectivul tău este să atragi mai mulți clienți, începe-ți prima zi a anului cu un eveniment de consultație gratuită.
Pentru a face asta, setează-ți toate detaliile în planul de marketing, precum: canalele pentru promovarea acestui eveniment, detaliile proiectului, dată, etc.
Descrie pe scurt ce trebuie să faci și mesajul principal pe care vrei să îl transmiți.
În acest fel, ai totul pregătit și nu mai trebuie să faci totul pe ultima sută de oră când pot apărea greșeli costisitoare. Dacă vreuna dintre campanii va necesita pregătire specială, vei fi gata la timp.
Gândește-te:
- Prin ce canale poți ajunge mai eficient la publicul țintă? Cum îi poți încuraja să-ți calce pragul?
- Care dintre angajați va avea grijă de conturile de social media?
- Ce tipuri de evenimente vrei să găzduiești?
- Care este bugetul tău?
Sfat: Conturile de pe diferite canale de social media (Facebook, Instagram, Snapchat) sunt minunate atunci când vine vorba de a ajunge la noi clienți potențiali, dar nu sunt ideale pentru comunicarea cu clienții loiali. Pentru aceștia, este necesară o abordare mai personalizată prin email sau SMS. Ia în considerare obținerea unui software care ușurează procesul.
Implementare și măsurare rezultate
Este important să rămâi realist și să nu te grăbești să observi rezultate în primele zile. De asemenea, este bine ca planul să fie flexibil – pe măsură ce trece anul, probabil că vei observa că anumite elemente ale strategiei funcționează mai bine decât celelalte. Trebuie să poți să ajustezi în consecință planurile pentru a nu irosii resurse.
Măsoară rezultatele fiecărei campanii individual, trage concluzii și implementează ajustări cât mai curând posibil – nu aștepta până la planul de marketing pentru anul viitor.
Raportarea financiară zilnică este foarte importantă pentru a te ajuta să iei decizii informate cu privire la campanii și cheltuieli. Versum te poate ajuta să vezi toate rapoartele care contează pentru tine în timp real și fără efort.