Miturile despre competiție în industria de înfrumusețare.
Competiția menține ridicată calitatea saloanelor și cu toții știm acest lucru, dar asta nu înseamnă că trebuie să țopăim de fericire atunci când vedem un salon nou peste drum. Este de preferat să vezi cum competiția aceea sănătoasă este deschisă în alt oraș, alt județ, poate chiar în altă țară sau cel mai bine la două continente distanță.
Serios acum – este foarte greu să menții o abordare profesionistă cu competitorii tăi. Platformele de social media sunt pline de slogane despre networking și încurajare, Iar grupurile private și forumurile pentru deținătorii de saloane sunt pline de povești de groază și lucrat pe la spate. În articolul de astăzi îți voi spune care sunt cele mai cunoscute mituri și cum poți să îți gestionezi afacerea cu succes fără a întâmpina tensiuni dăunătoare.
# Mitul 1: Totul ține de responsabilitate și de cooperare.
Da, ai citit corect! De câte ori ai auzit sloganul ăla direct de pe Instagram “Succesul este despre călătorie, nu despre destinație”? De câte ori ai auzit că în această industrie trebuie să fim ca niște surori unele cu altele, unde ne ajutăm și ne ridicăm una pe alta pentru că toate suntem #antreprenor? Că ceea ce contează nu sunt banii, ci a face parte dintr-o comunitate? Deși îți face inima să tresară când citești, nu este neapărat adevărat.
Este despre bani! Nu este totul despre bani, dar aspectul financiar este foarte important – altfel, te-ai ocupa de un ONG de caritate, nu de o afacere.
Nu mă înțelege greșit, cooperarea și cunoașterea altor saloane sunt super bune, deci dă-i drumul cu curaj. Este aceeași poveste și cu ucenicia – dacă vrei să îți împărtășești experianța, fă-o! Cu toate acestea, ești aici să faci afaceri nu să ții oamenii de mână, să cânți și să încarci poze motivaționale pe Instagram. Relații mature, respectuoase chiar și cordiale cu competitorii tăi locali sunt mai mult decât recomandate, dar nu te lăsa dusă de nas – și ei sunt în jocul de a face afaceri la fel ca tine. Ai grijă ce așteptări îți faci și nu te simți obligată să împărtășești secrete, să susții sau să colaborezi cu o altă afacere dacă nu îți dorești asta.
#Mitul 2: Vor să îți fure clienții
Poate că nu este în totalitate un mit dar cu siguranță este o neînțelegere. Nu este ca și cum, atunci când vis-a-vis se deschide un nou salon, scopul lor suprem este să îți fure clienții. Și ei își doresc să facă o afacere și probabil, audiența lor este complet diferită de a ta.
La început , poate vor atrage mulți dintre clienții tăi. Oamenilor le place să încerce un salon nou, din simplă curiozitate. Cu toate acestea, clienții au nevoi diferite, astfel ceea ce oferă noul salon poate fi foarte atractiv sau complet neinteresant. Există saloane care oferă doar cele mai luxoase tratamente, pe când altele se axează pe inovație, specializându-se doar pe stiluri moderne și avant-garde. Există saloane care se concentrează pe relațiile cu clienții, altele prioritizează menținerea prețurilor foarte jos. Apoi sunt cele foarte comfortabile, cele cu atitudine, prietenoase pentru copii sau animale și lista continuă. De asemenea, sunt și cele care se axează doar pe o parte de tratamente – cum ar fi saloanele pentru păr, care au profesioniști pentru vopsire sau cocuri pentru nunți. Fiecare dintre acestea vor avea o audiență complet diferită, așadar, chiar dacă ai un salon și vezi că se deschide altul, asta nu înseamnă că îți vei pierde clienții.
#Mitul 3: Să nu îi recomanzi niciodată
Poate părea că prima regulă în a vorbi cu clienții tăi despre competitori este să nu vorbești cu clienții tăi despre competitori. La urma urmei, nu vrei să vezi cum clienții tăi devin vizitatori recurenți ai salonului de peste drum. Ei bine, în unele cazuri nu este chiar atât de rău pe cât crezi.
Să zicem că ai un salon care este renumit pentru machiajul permanent. Afacerea ta a crescut pe baza micropigmentării. Într-o zi, unul dintre clienții tăi îți cere machiaj permanent pentru buze.
Ai putea să oferi acest serviciu, ai licență și toată documentația necesară. Cu toate acestea, nu este ceva ce faci cu plăcere și sincer, ai vrea să te ocupi doar de sprâncene. Ar trebui să îți refaci stocul pentru că nu ai pigmentul de care este nevoie. Și știi că există un salon în oraș care face niște buze acuarelă senzaționale. Așa că, îi recomanzi pe ei.
Dacă ai noroc, tocmai ți-ai câștigat un partener – acum salonul care se specializează pe machiaj permanent pentru buze, te poate recomanda pe tine oamenilor care își doresc ceva pentru sprâncene. În plus, ai și trecut la limită de ceva ce avea potențial mare să fie stricat, oferind un serviciu pentru care știai că nu ești 100% comfortabilă să îl oferi. Câteodată este mai bine să nu faci ceva, mai ales dacă ai ajuns într-un punct în care nu trebuie să te lupți pentru fiecare programare.
Poți crea o alianță cu saloanele care îți recomandă serviciile. Dar trebuie să ai mare grijă ca această alianță să nu îți aducă pierderi. Vei avea nevoie de statistici și date prezentate în detaliu pentru a fi sigură că această alianță performează corect. Programul Versum îți oferă posibilitatea de a face statistici și rapoarte, de la rezervări pe lună până la produse vândute. Este bine să te asiguri că folosești un astfel de program înainte de a începe sa faci orice fel de “alianță”.
#Mitul 4: Trebuie să îi ignori complet
Mereu auzi cum trebuie să îți ții capul deasupra maselor și să îți ignori competiția. Este un sfat foarte bun… dar nu în totalitate.
Da, administrarea unui salon grozav este prioritatea ta și da, ar trebui sa te concentrezi pe creșterea afacerii, în loc să te compari cu alții sau să îi vorbești de rău. În același timp trebuie să te familiarizezi cu ofertele competitorilor. Poate ei oferă un serviciu nou care este acum în trend și poți pierde foarte mulți clienți pentru că nu ai știut de el. Poate setează un nou standard când vine vorba de relațiile cu clienții. Poate ți-au luat cea mai bună idee a ta și au îmbunătățit-o puțin, făcând-o mai atractivă pentru clienți. Trebuie să știi – nu pentru că ești un spion gelos, ci pentru că o competiție sănătoasă te va face să aflii trenduri noi și este o sursă bună de inspirație.
La fel, menținerea statisticilor sub atenție este foarte importantă. Ori de câte ori vezi o scădere în numărul de rezervări, vezi ce se întâmplă cu saloanele din competiție.
Competitorii valoroși, te pot ține foarte motivat, iar dacă ai noroc, pot deveni prieteni și parteneri de afaceri. Iar dacă le place să joace murdar, ei bine, este pierderea lor – abordarea ta va rămâne profesionistă, orice s-ar întâmpla. Ține mereu un ochi pe statistici cu ajutorul programului Versum și nu îți mai bate capul cu competiția.