Ce să faci când apar conflicte în echipa salonului tău
Într-o lume perfectă, membrii oricărei echipe ar trăi într-o armonie perfectă, sprijinindu-se și educându-se reciproc. Când vă duceți la locul de muncă, trebuie să vă lăsați toate animozitățile personale în spatele ușii și să acționați profesional, indiferent de situație. Cu toate acestea, suntem doar oameni. Conflictele sunt o parte firească a vieții noastre sociale, așa că trebuie să fii pregătit, pentru că mai devreme sau mai târziu, conflictele vor apărea și în salonul tău.
Acum, o situație conflictuală poate să însemne multe lucruri. Poți face față cu ușurința diferențelor de opinie ale angajaților cu privire la un anumit produs sau metodă de lucru, dar ce faci când apar conflicte intense care duc la dificultăți de cooperare? Ca proprietar de salon, trebuie să fii gata să te ocupi de ambele situații. Cum poți împiedica conflictele să se întâmple și ce poți face când acestea se întâmplă?
Cum pot fi prevenite conflictele
Dă un exemplu bun
Să fim cinstiți, nu te poți aștepta ca angajații să acționeze profesional dacă continui să te implici în dramă. Aceștia vor lua exemplul tău – dacă eșți temperamental, dezorganizat și inconsistent, personalul nu are nici o înclinație să rămână temperat. Dacă vrei că membrii echipei tale să fie cinstiți cu ține, trebuie să fii sincer cu ei. Dacă vrei că ei să-și rezolve problemele într-un mod calm, trebuie să fii o persoană liniștită. Dacă îi cerți pentru un anumit comportament și apoi faci aceleași greșeli, îți pierzi credibilitatea și autoritatea. Nu există nicio altă cale – trebuie să lucrezi la personalitatea ta și să faci tot ce poți pentru a rămâne calm.
Stabilește reguli și așteptări
Trebuie să fii foarte clar despre ce fel de comportament este binevenit și ce nu va fi tolerat în salonul tău. Scrie politica salonului, subliniază caracteristicile pe care le prețuiești cel mai mult (onestitate, bunătate, dorință de ajutor etc.) și ceea ce îți dorești să eviți (bârfe, discriminare, concurență nesănătoasă și așa mai departe). Informează-ți angajații cu privire la aceste așteptări încă din prima zi.
Lucrează la comunicare
Încurajează-ți angajații să fie cinstiți cu tine – și să nu pedepsești niciodată onestitatea! Dacă membrii personalului văd că adresarea problemelor salonului cu conducerea se întoarce împotriva lor, ei învață să evite să mai atragă atenția asupra unor lucruri vitale pentru afacerea ta. În acest fel, chiar și cele mai mici conflicte pot ajunge la un punct de neiertat.
Aranjează întâlniri de personal cu discuții de grup – și învata să nu favorizezi angajații care îți împărtășesc opiniile. De asemenea, dă membrilor echipei posibilitatea de a vorbi cu tine în mod privat – rămâi susținător și deschis atunci când unii dintre ei decid să discute o problemă serioasă. Angajații trebuie să simtă că ești acolo pentru ei și că ești gata să confrunți adevărul, indiferent cât de greu poate fi.
Fii rapid în rezolvarea problemei
Uneori, vrem să așteptăm o perioada pentru a ne confirmă convingerile – ceea ce este corect – nu trebuie să acționezi în grabă. Cu toate acestea, uneori ne îngropăm capul în nisip, sperând că conflictul se va rezolva în mod natural, fără intervenția noastră. Uneori, angajații se împacă și lucrurile se întorc la normal. În alte cazuri, pasivitatea noastră conduce la apariția unei probleme mai severe decât a fost inițial. Alocă atenție sporită oricărei probleme în creștere și acționează de îndată ce observi că membrii personalului nu pot face față ei înșiși.
Ce trebuie să faci atunci când apare un conflict
Identifică adevărata sursă a conflictului
Este foarte important. Ceea ce vezi în primă fază, poate că nu este ceea ce se întâmplă cu adevărat. Este posibil să observi că un angajat acționează dur în raport cu alții – dar este posibil să nu conștientizezi că acest angajat a fost hărțuit în ultimele luni și a ajuns la limita. Înainte de a face presupuneri, cercetează cazul în profunzime.
Asigură-te că asculți ambele părți
Este foarte ușor să alegi o parte sau cealaltă într-un conflict. Poate că îți place mai mult unul dintre angajați – argumentele acestuia par mai potrivite și poate ai observat ceva care mărturisește în favoarea lui. Cu toate acestea, trebuie să rămâi cât mai obiectiv posibil – atâta timp cât nu ai dovezi clare. Dacă dai dovadă de comportament părtinitor, vei pierde respectul angajaților – și pe bună dreptate. Trebuie să asculți părerile ambelor părți, chiar dacă situația pare evidentă de la început.
Încurajează căutarea soluțiilor
Această abordare funcționează în situații în care conflictul este gestionabil – dacă vorbim de hărțuire serioasă, acest capitol pur și simplu nu se aplică.
Încearcă să ajuți toate părțile implicate în conflict să soluționeze problema. Acesta este cel mai productiv și mai cooperativ lucru pe care îl poți face – mai degrabă decât să îi lași să arate cu degetul unul la celălalt, încerca să înțelegi opiniile tuturor și găsește un compromis. Este un mod foarte sănătos de a rezolva orice diferențe de opinie.
Găsește puterea de a acționa în mod riguros, dacă trebuie
Acum, pentru cazurile foarte grave, în care sunt implicate lucruri precum hărțuirea, șantajul sau discriminarea, trebuie să acționezi rapid și decisiv. Dacă unul dintre angajații tai a comis o infracțiune, exista o singura soluție. Mai mult, trebuie să te gândești cu certitudine la tratarea acestuia cu o concediere disciplinară și, dacă a încălcat legea, să anunți autoritățile. Amintește-ți să sprijini victima – spune-le că iti pare rău pentru ce s-a întâmplat și că vei face tot ce poți pentru a readuce o atmosfera sănătoasa de lucru în cadrul salonului.
Fii atent la membrii personalului tău. Dacă observi orice comportament ciudat, nu ezita să discuți cu ei în privat – poate fi o problemă personală, dar poate că în salonul tău se întâmplă ceva greșit de care nu ești conștient. Ori de câte ori observi cazuri de lipsă de onestitate, de răutate sau de tachinare anormala, notează-le în secțiunea dedicată angajaților din Versum. În acest fel vei putea delibera în viitoare conflicte mult mai repede. Uneori, pur și simplu uităm și ignorăm incidente aparent minore, dar când apare un conflict mai mare, având toate aceste mici incidente notate, o sa fie mai ușor sa iei o decizie corecta pentru toată lumea implicata și să dai un exemplu bun echipei tale.